Geef inbrekers geen kans, ook niet tijdens de feestdagen!

Regio – Aangezien tijdens de feestdagen vaak een stijging van het aantal woninginbraken te zien is, vragen gemeente en politie weer extra aandacht voor het thema.

Een woningbraak heeft een hoge impact op het veiligheidsgevoel van de betrokkenen. Slachtoffers van woninginbraak voelen zich een lange tijd onveilig in hun eigen huis en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen. Elke woninginbraak is er één te veel.

Donkere dagen
Traditiegetrouw loopt het aantal woninginbraken op in de periode dat het vroeg donker wordt. Sinds enkele jaren voert de politie daarom van oktober tot en met maart het zogenaamde Donkere Dagen Offensief uit. In die maanden surveilleert de politie extra in woonwijken, houdt ze preventieve controleacties, houdt ze bekende inbrekers in de gaten en steekt ze extra energie in het opsporen van daders.

Feestdagen
Ook leert de ervaring dat tijdens de feestdagen extra vaak wordt ingebroken, omdat veel mensen dan bij familie of vrienden verblijven. Zo was in Deventer en omgeving tijdens Sinterklaasavond een stijging van het aantal inbraken te zien. Geef uw woning daarom altijd een bewoonde indruk als u weggaat: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan! Doe uw ramen en deuren dicht en draai deze op slot. En vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden. In veel wijken wordt bijvoorbeeld gewerkt met buurt whatsapp-groepen om elkaar scherp te houden en eventueel te alarmeren bij verdachte situaties.

Babbeltruc
Ook beroving door een ‘babbeltruc’ komt nog regelmatig voor: onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen.

 

Kijk daarom voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

Bij babbeltrucs zijn de daders bijna altijd met meerdere personen. Terwijl de één u afleidt sluipt de ander uw huis binnen. Loop daarom nooit met iemand mee naar buiten en doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Verdachte situatie? Bel 112 bij spoed of heterdaad
80% van de opgeloste woninginbraken wordt opgelost door de oplettendheid van burgers. U kent uw buurt immers het beste. U weet wie uw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Ziet u iets dat u niet vertrouwt, zoals verdachte personen of vreemde auto’s, dan kunt u altijd de politie bellen. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844! Het helpt al enorm als u bijvoorbeeld het kenteken van een verdachte auto en/of het signalement van een verdachte persoon aan ons doorgeeft.

Tref maatregelen!
U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc door te zorgen dat uw deur op een kierstand kan staan. Woninginbraak is te voorkomen door degelijk hang- en sluitwerk aan te brengen in uw woning. Op internet vindt u veel meer tips. Kijk bijvoorbeeld eens opwww.maakhetzeniettemakkelijk.nl, www.politiekeurmerk.nl en www.politie.nl/woninginbraken voor meer informatie!

Registreer uw eigendommen
De kans op succesvolle opsporing van woninginbrekers, dieven en helers wordt vergroot als u uw waardevolle spullen registreert. Als u een lijst met de unieke serienummers van bijvoorbeeld apparatuur en foto’s van sieraden kunt geven, kan de politie gevonden buit sneller koppelen aan de rechtmatige eigenaar. Registreren van uw eigendommen kan door het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk te downloaden of de ‘app’ vanwww.stopheling.nl te gebruiken. Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten.