Meerderheid Nederlanders vóór herinvoering dienstplicht, uw mening?

Een meerderheid van de Nederlanders ziet een herinvoering van de militaire dienstplicht wel zitten. Zo’n 62 procent van de Nederlanders vindt het ‘een goede maatregel om jongeren te leren dat iedereen een bijdrage moet leveren aan de samenleving’. Driekwart denkt dat herinvoering probleemjongeren kan helpen weer op het rechte pad te komen.

Dat stelt onderzoeker Maurice de Hond, die op verzoek van oppositiepartij het CDA peilde of er draagvlak is om jongeren weer een tijd in het leger te laten dienen. Vorige week lanceerde CDA-leider Buma dat idee, om vooral jonge raddraaiers zo meer structuur te geven. Maar andere partijen in de Tweede Kamer en de militaire vakbonden voelen er niks voor.

Idealiseren
,,We moeten de militaire dienstplicht niet idealiseren,” zegt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink. ,,Veel jongens kwamen daar niet per se gemotiveerder van terug. Iedereen wil dat jongeren die meer structuur nodig hebben, iets aangeboden krijgen. Maar het leger is geen opvoedinstituut.” Ook VVD, SP, PVV en D66 denken er zo over.

De militaire dienstplicht is twintig jaar geleden opgeschort. Sindsdien is de krijgsmacht omgevormd tot een beroepsleger. Hoewel andere partijen dat zo willen houden, houdt Buma aan zijn plan vast.

Uw mening

Wij zijn benieuwd naar uw mening, wel of niet invoeren? Laat het weten op Facebook.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-