Noord Nederland opgeschrikt door luide knallen

Noord – Nederland – In het Noorden van Nederland, waaronder Wolvega waren vanmiddag even voor kwart voor vier twee luide knallen te horen. Inmiddels is bevestigd dat het hier ging om een QRA van Vliegbasis Volkel.

De QRA die vanmiddag zich heeft voltrokken was gericht op een burger Boeing 737-800 die op de NL-DLD grens vloog zonder radiocontact, aldus de procedure hebben twee F16’s vanaf vliegbasis Volkel het vliegtuig onderschept, al snel was er weer radiocontact. Het vliegtuig zou van Spanje naar Zweden onderweg zijn geweest.

In eerste instantie werd er gedacht aan een testvlucht die zich tussen 15:00 en 16:00 zou afspelen, het betrof echt daadwerkelijk een QRA.

Wat is een QRA?

Een QRA, ofwel Quick Reaction Alert, wordt in actie gezet wanneer er zich een vliegtuig in het Nederlands luchtruim bevind welke zich niet heeft in gemeld, of waar geen contact mee te maken is via de radio. Bij een QRA, die zich afwisselend vanaf vliegbasis Leeuwarden of Volkel afspeelt, vertrekker er twee F16’s richting het object.

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-