Stelling: Helpen bij levenseinde zou legaal moeten zijn

Stelling – De Nederlandse overheid is op dit moment bezig met een plan om het helpen bij een levenseinde van iemand te legaliseren. Het gaat hierbij om mensen die uitzichtloos lijden aan het leven zelf en die dat leven weloverwogen willen beëindigen, zo schrijven ministers Schippers en Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Een speciaal opgeleide ‘stervenshulpverlener’ zou er op moeten toezien of iemand aan alle criteria voldoet. Deze hulpverlener zal daarvoor meerdere gesprekken met de betrokkene moeten voeren. Daarbij wordt gekeken of de problemen van iemand niet op te lossen zijn en of de wens echt van iemand zelf komt en niet van anderen. Ook moet er een wachttijd ingevoerd worden.

Hoe is de situatie nu?
Op dit moment is het zo dat euthanasie alleen toegepast mag worden bij patiënten die ondragelijk en uitzichtloos lijden.
Het onderzoek waarna bovenstaande is ontworpen, kwam er na de zaak rond Albert Heringa. Hij had zijn 99-jarige moeder geholpen een einde aan haar leven te maken en werd daarvoor aangeklaagd. De rechter oordeelde in eerste instantie dat Heringa schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. In hoger beroep werd hij vorig jaar helemaal vrijgesproken. Heringa hielp zijn moeder bij de zelfdoding, omdat een arts geen euthanasie wilde uitvoeren.

Onze vraag aan u is, ziet u het zitten om dit plan te legaliseren, of zegt u doe maar niet?
[socialpoll id=”2393867″]

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-