Stelling: De nieuwe orgaandonatie wet , een goed idee of niet?

Stelling – Recent heeft de tweede kamer voor gestemd met een nieuwe wet die stelt dat je ‘’geen bezwaar’’ hebt tegen donatie, kortom je nabestaanden zullen dan bepalen of je al dan niet doneert. Op dit moment geeft een kleine meerderheid van de mensen (54%) aan het eens te zijn met de nieuwe wetgeving

Ondanks de nieuwe regeling is uiteraard niet bekend of het wel gaat werken, je zal om te kunnen doneren in het ziekenhuis moeten overlijden c.q. hersendood moeten zijn.

Volgens het jaarverslag van het Transplantatieregister gaf in 2015 een op de drie nabestaanden toestemming voor orgaandonatie na het overlijden van een familielid die niet was geregistreerd. Bij mensen die met ‘ja’ in het Donorregister stonden, besloten nabestaanden in 8 procent van de gevallen alsnog van donatie af te zien.

Omgeving

In Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden is iedereen potentieel donor tenzij iemand er actief bezwaar tegen heeft gemaakt. Daar worden relatief meer organen gedoneerd.

In sommige van die landen komen echter ook meer jonge mensen om in het verkeer, waardoor er ook een relatief groot aanbod is van geschikte donororganen. Toch bestaan in deze landen ook nog altijd wachtlijsten voor organen.

Stelling

De stelling van deze week luidt dan ook:

[socialpoll id=”2388569″]

 

 

N.b. het plan is nog niet officieel door, het zal eerst nog door de eerste kamer heen moeten. Pas als die toestemming geven is de wet definitief.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-