Veilig zwemmen in Weststellingwerfs natuurwater

Gemeente – Het is mooi weer en dat nodigt uit om te gaan zwemmen. Iedereen wil graag zwemmen in schoon water. Sommige plaatsen zijn daarvoor meer geschikt dan andere. In Fryslân zijn ruim 50 officiële zwemlocaties waar de waterkwaliteit met enige regelmaat (sowieso één keer per maand, soms vaker) wordt gecontroleerd door Wetterskip Fryslân in de periode 1 mei tot 1 oktober.

In de gemeente Weststellingwerf zijn drie officiële zwemplaatsen:

  • De Vlinderslag (de zwemplas achter Van der Valk) in Wolvega;
  • De Spoekeplas in Noordwolde;
  • Et Wiede bij De Driesprong in Langelille.

De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. Over het algemeen is de waterkwaliteit goed en kan er veilig gezwommen worden. Op het moment dat de waterkwaliteit niet voldoende is, worden er borden geplaatst. Wij raden mensen aan om de adviezen op deze borden te volgen. Voor de meest actuele (zwem)informatie kijkt u op www.fryslan.nl/zwemwater.

Uiteraard kan er altijd veilig gezwommen worden in de gemeentelijke zwembaden De Steense in Wolvega (overdekt) en De Dobbe in Noordwolde (open lucht, van 7 mei t/m 9 september 2016 geopend). De openingstijden staan op www.weststellingwerf.nl/zwembaden.

Vijvers en andere waterpartijen
Bij warm weer worden vijvers en andere waterpartijen met enige regelmaat door kinderen, jongeren en dieren gebruikt als zwemwater. Dit zijn dus geen officiële zwemplaatsen. Hier wordt het water niet gecontroleerd. Met name bij warm weer kunnen zich schadelijke stoffen in het oppervlaktewater bevinden. Zwemmen in dit water is geheel op eigen risico, voor zowel mens als dier.

Verdachte situaties melden via het Milieu-alarmnummer
Het Milieu-alarmnummer van de provincie Fryslân is bereikbaar voor klachten en/of meldingen. Het nummer is: 058 212 2422. Dus bij het zien van iets verdachts, bijv. dode of verlamde waterdieren, dan zo spoedig mogelijk dit doorgeven. De beheerder van de betreffende waterpartij wordt vervolgens geïnformeerd.

Tips voor veilig zwemmen en andere informatie
Kijk op www.fryslan.nl/zwemwater. Hier staan alle belangrijke telefoonnummers, zoals die van de zwemwatertelefoon. Maar de bezoeker vindt hier ook tips voor zwemmen in open water.
Op www.weststellingwerf.nl/zwemwaterkwaliteit staat ook veel nuttige zweminfo.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-