Na de storm: boerderij fors beschadigd, tientallen graven ter nauwe nood ontzien

Nijelamer – ‘’Een ware tornado…’’ zo omschrijft een omwonende hetgeen er dinsdagnacht opvallend genoeg net na de storm heeft afgespeeld langs de Schipslootweg in het Friese Nijelamer. En zo plotseling en abrupt de forse wind er was, zo plotseling was hij ook weer verdwenen.

Niet zonder gevolgen, zo blijkt. Een boerderij is compleet uit zijn voegen geblazen. ‘’Het dak is door de wind compleet opgetild en neergesmeten’’ zo omschrijft een brandweerman de schade die hij die nacht heeft gezien bij de woning. De bewoners wisten ter nauwer nood hun woning te verlaten. Geschrokken maar, voor zover bekend, niet gewond hebben zij de nacht bij familie elders in de straat door gebracht.

Tekst loopt door onder de foto
De beschadigde woning

Bij de fikse schade aan de boerderij blijft het niet, zo blijkt slechts minuten later. Per toeval ontdekt de brandweer ’s nachts dat er circa tien bomen op het kerkhof, slechts enkele meters van de getroffen boerderij vandaan, zijn omgewaaid. De ravage is groot; tientallen bomen zijn omgewaaid. De graven zijn, als een wonder, net ontzien. Op slechts lichte schade na, lijkt de algemene schade mee te vallen.

Gaslekkage

De schade werd ontdekt nadat een bewoner, vlak achter het kerkhof, geen gas meer heeft. Hij gaat op onderzoek uit. Al snel blijkt dat de gasleiding dwars doormidden is. De brandweer van Wolvega moet eraan te pas komen om het lek provisorisch te dichten. Monteurs van Liander hebben even later het lek compleet gedicht.

Bij een boerderij verderop blijkt de schade eveneens aanzienlijk. Meerdere bomen zouden hier zijn omgewaaid op het erf. De schade is vooral materieel en ‘’lang niet zo erg als bij de eerste boerderij’’. Verder is de oprit naar een woning volledig versperd nadat er vele bomen zijn omgewaaid. Met behulp van drie kettingzagen en een kraan heeft de brandweer de toegang naar de woning in ‘ere’ hersteld.

Wonder boven wonder raakte er niemand (ernstig) gewond tijdens de storm, in Nijelamer. Uiteindelijk bleek het naar alle waarschijnlijkheid geen tornado, maar ‘slechts’ een windhoos.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-