Bosbrand in Boschoord snel onder controle

Boschoord – Een brand in het bos bij Boschoord heeft dinsdag aan het begin van de avond in een stuk bos een brand gewoed. De brandweerlieden hadden het vuur na een goed uur onder controle.

Door onbekende oorzaak was de brand in het stuk bos ontstaan. Passanten zagen en rook en vertrouwde de situatie niet. Brandweer-eenheden uit zowel Friesland als Drenthe kwamen op de melding af. Ter plaatse bleek er inderdaad een bosbrandje aan de gang te zijn.

Omdat er bij het blussen van een dergelijke brand veel water nodig is, werd de hulp ingeroepen van meerdere waterwagens en watertransportsystemen van de brandweer. Het stuk heide is door de brand geheel zwart geblakerd.

Vergroot risico

Vanwege de aanhoudende droogte geldt er in Friesland en Drenthe een vergroot risico op bosbranden. Zelfs een leeg flesje is genoeg om een brand te starten. Mede om die reden letten hulpdiensten en natuurbeheerders extra op en ze vraagt omstanders het zelfde te doen.

Voor Friesland, Overijssel en Drenthe geldt momenteel ‘fase 2’. Dit houdt volgens ‘natuurbrandrisico.nl het volgende in:

  • Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.
  • Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
  • Ook kan het zijn dat u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale – vergunning, geen vuur meer mag maken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-