Brandweer in actie voor schoorsteenbrand in Vinkega (video)

Vinkega – De brandweer van Noordwolde, Steenwijk en Oldeberkoop werden vrijdagavond rond 18:00 opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Noordwolderweg. Bij aankomst van de hulpdiensten was er geen rook zichtbaar.

In de boerderij was sprake van een schoorsteenbrandje, hoe deze is ontstaan is op dit moment nog onduidelijk. De brandweer van Noordwolde is ter plaatse geweest met een tankautospuit, Oldeberkoop met een watertank en brandweer Steenwijk is ter plaatse gekomen met een hoogwerker om veilig en gemakkelijk de schoorsteen te kunnen controleren.

Wat kan u doen om schoorsteenbrand te voorkomen?

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden celsius (al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit.
De mate van aanslag wordt mede bepaald door uw stookgedrag: smoort u uw kachel teveel, dat wil zeggen dat de brandstof te weinig zuurstof krijgt, dan ontstaat hierdoor een onvolledige verbranding, waarbij extra afvalstoffen vrijkomen. Daardoor kan de schoorsteen ook verstopt raken. Er is dan weinig of geen trek. Verbrandingsgassen slaan terug de kamer in, waardoor er gevaar ontstaat voor koolmonoxidevergiftiging. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. Bovendien controleert de veger de schoorsteen op scheuren en/of loszittende delen.

Video: Henk Diever

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-