Buren verenigen zich en kopen gezamenlijk een AED

Nijeholtpade – Waar een kleine buurt al niet groot in kan zijn. In Nijeholtpade hebben buren van de Hoofdweg zich verenigd en gezamenlijk een AED aangeschaft. Hierdoor kan de overlevingskans bij een hartstilstand aanzienlijk worden vergroot.

De automatische externe defibrillator, kort weg AED, is de derde in het dorp. In het multifunctioneel centrum, nabij de school, hangt er ook al één welke te gebruiken is bij calamiteiten in het dorp. Ook bij een woning langs de Stellingenweg hangt een AED, maar deze is vooralsnog alleen te gebruiken als de bewoners thuis zijn.

Het apparaat is er gekomen nadat de initiatiefnemers meerdere reclamespotjes zagen over HartslagNu en buurtaed.nl. Na zich te hebben ingelezen, heeft Marco de buren gevraagd. Op een paar na, reageerde bijna iedereen positief en wilden ze wel meehelpen. Na een kleine twee weken was het dan zover. Afgelopen donderdag kon de AED worden opgehangen en worden aangemeld bij HartslagNu.

Tekst gaat verder na de foto

De initiatiefnemers hopen natuurlijk dat het apparaat nooit nodig gaat zijn, maar als het moet dan hangt hij er. Beiden geven ze aan erg blij te zijn over de samenwerking met de buurt. Buren vertelden er nooit bij stil te hebben gestaan, tot het idee van een buurt AED ter sprake kwam. Velen waren dan ook direct enthousiast. Door de samenwerking van ruim vijftien huishoudens was de aanschaf dan ook snel voor elkaar.

HartslagNu

Het apparaat is te gebruiken wanneer er een melding komt van een hartstilstand. Mensen in de omgeving die zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener krijgen een melding op hun telefoon als hun inzet noodzakelijk is. Een iemand wordt naar de dichtstbijzijnde AED gestuurd, terwijl anderen vast beginnen met de reanimatie van het slachtoffer in afwachting van een ambulance.

Mensen die voor hun wijk, dorp of buurt ook een AED willen, kunnen zich onder andere via buurtaed.nl hiervoor aanmelden. Buurtbewoners kunnen vervolgens door middel van donaties en giften zorgen dat er zo snel mogelijk een AED op een locatie in hun buurt wordt gehangen.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-