(Fotoserie) Brandweerlieden nemen duik in de Schipsloot na ”waterongeval”

Nijelamer – Langs de Schipslootweg in Nijelamer was het woensdagavond rood van de brandweervoertuigen. Brandweerlieden van Wolvega en Leeuwarden oefenden hier voor waterincidenten.

Een rubberbootje met meerdere opvarenden was overvaren door een speedboot. Een omwonende zag iemand in het water liggen en vertrouwde de situatie niet. Hierop werden brandweerlieden van Wolvega en Leeuwarden gealarmeerd, met diverse specialismen.

Vanuit Wolvega werd er naast een ‘normale’ ploeg, ook een zogenoemd oppervlakte reddingsteam gealarmeerd. Vanuit Leeuwarden was een ploeg duikers afgedaald om mee te doen met de oefening.

Eerste redding

Aanrijdend was het voor de brandweerlieden niet duidelijk hoeveel personen er in het water zouden liggen. Ter plaatse bleek al snel dat er drie personen in het water lagen. Volgens de procedure is er door de eerste ploeg die ter plaatse kwam een grijpredding uitgevoerd.

Direct langs de kant lag een opvarende. Deze was bij bewustzijn, maar kon de kant niet bereiken. Nadat één van de brandweerlieden in een waadpak was gehesen, daalde deze af het water in om dit ‘slachtoffer’ te redden. Na uitvragen bleek dat er zich nog twee personen in het water bevonden.

Tekst gaat verder na de foto’s

    

Tweede redding

In het zicht lag overduidelijk een tweede slachtoffer. Uit veiligheidsoverwegingen kon de eerste ploeg deze echter niet bereiken. Gelukkig was het oppervlakte reddingsteam inmiddels gearriveerd. Direct na aankomst gingen twee zwemmers te water en spoedde zij zich naar het tweede slachtoffer.

Inmiddels was het bekend dat er totaal drie opvarende waren, van het derde slachtoffer was echter geen spoor te bekennen. Terwijl één van de zwemmers het gevonden slachtoffer naar de kant bracht, kwam de tweede zwemmer tot de ontdekking dat het derde slachtoffer onder water lag.

De naam van het team zegt het al, zij waren niet in staat om veilig naar de bodem te duiken en dit slachtoffer op te duiken. Gelukkig was het duikteam bijna in de buurt. Het slachtoffer wat zich aan het oppervlakte bevond was inmiddels naar de kant gebracht en met een geïmproviseerde lift naar boven getakeld.

Tekst gaat verder na de foto’s


 

Laatste redding

Als laatste was het de beurt aan de duikers van Leeuwarden om hun kunnen te tonen. Het tweede slachtoffer was nog niet op de kant, of de duikers waren inmiddels ter plaatse. Een zwemmer van brandweer Wolvega had inmiddels het derde slachtoffer gelokaliseerd. De duiker van brandweer Leeuwarden kon hierdoor snel dit slachtoffer van de bodem tillen en naar het oppervlakte helpen.

Dit slachtoffer is vervolgens door een zwemmer van het oppervlakte reddingsteam overgenomen en naar de kant gebracht. Met een speciaal net (meegebracht door de brandweer van Leeuwarden) is ook hij op de kant geholpen.

Tekst gaat verder na de foto’s


Positief

De oefening werd door de betrokken partijen als uitdagend opgepakt. Enkele leerpunten werden kort aangemerkt in de evaluatie, meer de oefening werd bovenal zeer positief ervaren.

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-