Pas op met flesjes en sigaretten: bermen branden snel

Nijeholtwolde – Pas op met het weggooien van lege flesjes, peuken, blikjes en andere weerkaatsende of warme objecten, zo waarschuwt de brandweer. Door de grote droogte vliegen bermen massaal in de brand.

Langs de Heerenveenseweg in Nijeholtwolde ging het ook mis. Door onbekende oorzaak, vermoedelijk een sigaret, vloog hier even na 14:45 uur de berm in de brand. Alerte omwonenden zagen de brand en wisten met behulp van scheppen, emmers en gieters gevuld met water te voorkomen dat de brand heel groot werd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Des ondanks ging een stuk berm ter grootte van zo’n vijf à zes vierkante meter in vlammen op. Brandweerlieden hebben het stuk berm afgeblust om te voorkomen dat de brand weer op zou gaan laaien.

Vergroot risico

Vanwege de aanhoudende droogte geldt er in Friesland en Drenthe een vergroot risico op bosbranden. Zelfs een leeg flesje is genoeg om een brand te starten. Mede om die reden letten hulpdiensten en natuurbeheerders extra op en ze vraagt omstanders het zelfde te doen.

Voor Friesland, Overijssel en Drenthe geldt momenteel ‘fase 2’. Dit houdt volgens ‘natuurbrandrisico.nl het volgende in:

  • Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.
  • Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.
  • Ook kan het zijn dat u, ondanks een – gemeentelijke of provinciale – vergunning, geen vuur meer mag maken, bijvoorbeeld om snoeiafval te verbranden.
Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-