Reanimatieteam Blesdijke hangt vier AED’s op door het dorp

Blesdijke – Begin 2015 is vanuit het Dorpsbelang Blesdijke het initiatief gestart om in Blesdijke een 6-minuten zone te realiseren. Daartoe is een commissie met de naam Reanimatieteam Blesdijke (RTB) in het leven geroepen die dit project heeft uitgevoerd.

Momenteel heeft het dorp in samenwerking met de Stichting Reanimatie Weststellingwerf 48 gecertificeerde burgerhulpverleners opgeleid, 10% van het aantal inwoners. Hiermee is de kans dat er binnen 6 minuten iemand
ter plaatse kan zijn om met reanimatie te starten in geval van een calamiteit behoorlijk vergroot.

De uitdaging van een lintdorp als Blesdijke is de uitgestrektheid. Zodra er iets gebeurt op een plaats waar binnen een grens van 6-minuten reisafstand (1,5 km) geen hulpverlener woont of toevallig aanwezig is, worden er, nadat 112 gebeld is, wel twee ambulances gestuurd, maar geen aangemelde hulpverleners gewaarschuwd die mogelijkerwijze sneller ter plaatse kunnen zijn om met reanimatie te beginnen. Daartoe heeft de groep geïmproviseerd zodat voor elke hoek van het dorp, mocht er iets gebeuren, wel oproepen ontvangen worden.

Donateurs
Onderdeel van bovenstaand oproepsysteem is ook dat er een AED apparaat snel ter plaatse kan zijn.
Door het werven van donateurs onder de bewoners, bijdragen vanuit het bedrijfsleven in Blesdijke en met de geldelijke steun van de Gemeente Weststellingwerf, de Rabobank en de Stichting Bercoop Fonds is geïnvesteerd in maar liefst 4 AED’s.

Het gehele initiatief wordt massaal gesteund vanuit het dorp. Praktisch alle dorpsbewoners hebben zich als donateur opgegeven of op andere wijze bijgedragen. De geldelijke middelen afkomstig uit de jaarlijkse donateursopbrengsten worden gebruikt voor de exploitatie van deze apparaten die immers onderhouden moeten worden en na verloop van tijd moeten worden vervangen.

De apparaten zijn op strategische plaatsen in het dorp opgehangen. Hierbij is rekening gehouden met de plaatsing van AED’s in de buurtdorpen, waardoor er een lint van AED’s door de streek ontstaat. Uiteraard worden de AED´s ook aangemeld bij hartslagnu.nl

In gebruik name
Donderdag 14 april worden de AED’s in gebruik genomen om 20:00 uur in ´Et Karkien´, Markeweg 89, 8398 GM te Blesdijke. Tijdens de bijeenkomst is er ook gelegenheid de apparaten van dichtbij te bekijken en kennis te nemen van de plaatsen waar ze komen te hangen.

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-