Brandweer extra alert op natuurbranden

Wolvega – In de Provincie Friesland geldt sinds vandaag fase 2 – Extra Alert als het gaat om het natuurbrand risico. Het is al langere tijd droog in de natuur en dat heeft ook in Friesland al geleid tot spontane veenbranden en bermbranden. De kans dat er een natuurbrand ontstaat is door deze droogte groter geworden.

Elders in het land zijn al enkele grote natuurbranden geweest. Ook in Friesland zijn er al sporadisch natuurbranden geweest. In de nacht van 1 op 2 april brandde er bij Terschelling een stuk van de duinen uit nadat er ’s nachts door onbekende oorzaak een stuk duingebied in de brand vloog. De gemeente van het eiland kondigde daarop een rook- en stookverbod af.

Door de Friese brandweer zijn de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten gehouden, wat heeft doen beslissen om op te schalen in alertheid. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen hiervoor ook de hulp van het publiek.

Afgelopen weken zijn er al diverse bermen en stukken veengrond spontaan in brand gevlogen. Of deze extra vorm van alertheid nog nadelige gevolgen gaat hebben voor de geplande paasvuren is per gemeente verschillend. Hiervoor wordt onder andere overlegd met de brandweer.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-