Brandweer herdenkt gevallen collega’s

Wolvega – Jaarlijks worden op de derde zaterdag van juni de gestorven collega’s van de brandweer herdacht. Ook in Friesland gebeurt dit massaal. Om stipt 13:00 uur gaf de bevelvoerder het sein ‘’Water!’’ en zijn door de manschappen de kranen voor twee minuten geopend.

Niet alleen op de post in Wolvega wordt het ereteken gegeven. Diverse posten in Friesland laten het water spuiten, waar dat niet mogelijk is hangt de vlag halfstok. Landelijk wordt er ook stilgestaan bij het moment. Bij het monument in Schaarsbergen staan jaarlijks vele genodigden stil bij het pijnlijke onderwerp. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en directe collages de kans om samen te pijn uit het verleden te verwerken.

De eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem was in 2012. De plechtigheid wordt sindsdien elk jaar gehouden. Op het monument staan 91 namen vermeld, dezen werden door vijf manschappen voor gelezen.Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) stelde het water-ereteken twee minuten in werking. Dat is een ereboog die wordt gevormd door twee brandweerspuiten waarvan de stralen elkaar op 10 meter hoogte kruisen. Van der Steur zei dat het een zegen is dat zich het afgelopen jaar geen nieuwe fatale ongevallen onder brandweerpersoneel hebben voorgedaan.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-