Brandweer Wolvega moet fors inleveren

Wolvega – De brandweer van Wolvega zal het vanaf 2018 met fors minder materieel moeten doen. Volgens het nieuwe dekkingsplan dat is opgesteld door Veiligheidsregio Fryslân moeten twee van de drie voertuigen weg.

Op het moment beschikt de post over een tweetal tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig. Deze laatste zal samen met één van de tankautospuiten moeten verdwijnen. Het vernieuwde plan dat vrijdag 31 maart is gepresenteerd, is door de brandweerlieden verdeeld ontvangen. Voor heel Fryslân geldt dat alle brandweerposten waar twee of meer tankautospuiten stonden ze er één moesten inleveren.

Doelstelling is om zo efficienter en veiliger te werk te gaan door spreiding van matterieel. Daartoe zal er bij een groter incident de hulp moeten worden ingeroepen van buitenaf.

Brandweer Wolvega zal daarnaast het Hulpverleningsvoertuig moeten missen. Dit voertuig wordt ingezet bij de complexere beknellingen en andere hulpverleningen. Volgens nieuwe regels moet een hulpveringsvoertuig er in het vervolg pas met 30 minuten kunnen zijn. Voor ons gebied bekent dit dat de dichtstbijzijnde uit Joure of Oosterwolde zal moeten komen.

Een voertuig terug

Wel zal Wolvega er één voertuig voor terug krijgen. Op de kazerne is een zogenaamd Oppervlakte Reddingsteam gestationeerd. Dit team rukt uit bij waterongevallen die zich aan het oppervlakte bevinden. Denk aan voertuigen en personen te water, maar ook dieren op het ijs. Hier zal een bus voor in de plaats komen. Wanneer deze verwacht wordt en wat voor type dit wordt is vooralsnog niet bekend.

 

Dekkingsplan 2.0

Tot 2014 werd door de gemeentes zelf voor de brandweerzorg gezorgd. Op 1 januari 2014 is dit opgegaan in Veiligheidsregio Fryslân. Van 11 verschillende regio’s naar één regio was de insteek.

In opdracht van de Friese burgemeesters, die met hun gemeente betalen voor de brandweerzorg, is het concept Dekkingsplan 2.0:Samen paraat opgesteld. In dit plan is met Friese bril gekeken naar het zo veilig, efficiënt en effectief mogelijk inrichten van de brandweerzorg voor onze provincie.

Benieuwd naar dit plan? Lees hem dan HIER.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-