Einde aan abnormaal verkeersboete systeem

Regio – De tweede kamer heeft donderdag besloten om een einde te maken aan het perverse boetesysteem dat Nederland kent. Nadat De Telegraaf een uitgebreid item schreef over de extra boetes die het gat in de begroting moeten dichten. De coalitie heeft donderdag direct aanstalten gemaakt dit te gaan veranderen.

 VVD-voorman Zijlstra zei dat hij geconfronteerd werd met een groot probleem. Samen met de PvdA wil hij nu een einde maken aan deze praktijken en daarom diende hij vanavond al een motie in.

Een ruime Kamermeerderheid vond dat het anders moet, het ministerie van Justitie en Veiligheid zou een vast bedrag moeten krijgen uit de schatkist voor verkeershandhaving, onafhankelijk van het aantal boetes.

In de begroting van Veiligheid en Justitie staat namelijk onomwonden te lezen dat met inzet op meer boetes oude tekorten worden opgevuld.

Het zelfde valt te lezen in documenten die De Telegraaf via een WOB-verzoek heeft weten te bemachtigen. Topambtenaren op Justitie vergaderen regelmatig over tekorten die ontstaan door tegenvallers in het aantal boetes en bedenken telkens als oplossing om, bijvoorbeeld via nieuwe technologische middelen of meer trajectcontroles, meer boetes te gaan innen. Zo wordt er een verkapt bonnenquotum gehanteerd om tekorten bij Justitie te voorkomen. Vanuit de politie klonk hier ook felle kritiek op.

Mede met dank aan de motie van de VVD en PvdA krijgt Veiligheid en Justitie voortaan het boetegeld niet meer binnen. Op deze manier wordt het ministerie dat over het uitschrijven van boetes gaat, er niet meer financieel afhankelijk van.

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) hield stug vol dat zijn motief om meer boetes uit te schrijven slechts voortvloeit uit de ambitie iets aan het aantal verkeersdoden te doen.

Zijn eigen begroting en de notulen van de vergaderingen van zijn eigen topambtenaren spreken hem tegen. Ook de coalitie blijkt nu dus weinig waarde aan zijn woorden te hechten.

 

Video: Telegraaf TV:

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-