Foto’s – Brandweer Wolvega wint provinciale brandweerwedstrijd

Workum – Brandweer Wolvega heeft zaterdag in Workum de provinciale brandweerwedstrijd gewonnen. Het uitdagende scenario werd door de Wolvegasters uiteindelijke het beste aangepakt.

Op de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie)in Workum is een medewerker in de kelder bezig met werkzaamheden aan een lekkende afsluiter van een (inkomende)rioolleiding. De lekkende afsluiter heeft tot gevolg dat er rioolwater in de kelder loopt. Daarbij komt de gevaarlijke stof H2S vrij.

De medewerker draagt een zogenaamde multigasdetector maar negeert het alarm en raakt onwel omdat de afzuiginstallatie niet werkt. De afzuiginginstallatie heeft de technische dienst na onderhoud vergeten aan te zetten.

Rattenvanger

De gassen hopen zich op in de kelder en komen via een kabelgoot in de ruimte erboven. Hier is een bering aanwezig met diverse reserve onderdelen en gereedschappen van het waterschap. Ook staat in deze ruimte een quad gestationeerd van de lokale muskusrattenvanger.

Als de muskusrattenvanger de quad wil ophalen ruikt hij wel een rotte eiergeur, maar realiseert zich niet wat de risico’s zijn. Als hij de quad start,volgt er een explosie waarbij hij gewond raakt en half naar buiten wordt geslingerd.

De buren bellen 112 bij het horen van de knal en gaan op onderzoek. Helaas hebben zij geen toegang tot het terrein en wachten daarom de brandweer op.

Uitslag

Brandweer Wolvega wist met 1225 punten de eerste plaats te behalen, op de voet gevolgd door brandweer Heerenveen en Ureterp met beide 1175 punten. Voor de brandweer van IJlst (1113 punten), Tjalleberd (1113 pt), Sint Annaparochie (1098 pt), Lemmer (1096 pt), Franeker (1071 pt), Nieuwehorne (965 pt) en Wommels (1198 pt / reglementair teruggezet) eindigt het parcours van wedstrijden in Workum.

Brandweer Heerenveen, Ureterp en Wolvega mogen op 18 mei in actie komen bij de volgende stap in de 112 wedstrijden.

Foto’s: Dennis Stoelwinder

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-