Gemeente en politie testen WhatsApp Buurtpreventie in Weststellingwerf

Gemeente – De politie heeft donderdagavond 16 juni in samenwerking met de gemeente Weststellingwerf een aantal WhatsApp Buurtpreventie groepen getest. Het doel van de test was om te onderzoeken of en hoe de WhatsApp-groepen reageren op verdacht gedrag.

De politie is in Oldeholtpade, Blesdijke en Wolvega geweest en bezocht enkele straten waarvan bekend is dat er WhatsApp Buurtpreventie groepen actief zijn. Politiemedewerkers hebben zich verdacht opgehouden in verschillende straten. In 2 van de 3 scenario’s heeft dit uiteindelijk niet geleid tot de aanhouding van de ‘verdachte’ persoon. De verdachten gaven wel aan dat ze in de gaten werden gehouden door de buurtbewoners van zowel Oldeholtpade als Wolvega, maar er is uiteindelijk niet met het alarmnummer 1-1-2 gebeld. In Blesdijke moest de actie al na enkele minuten worden gestaakt door het noodweer.

De groepen waar de verdachte situatie niet is opgevallen werden na afloop van de actie op de hoogte gebracht en er werden tips uitgewisseld over hoe je verdacht gedrag kan signaleren.
De meldkamer in Drachten was op de hoogte gesteld van de geplande test. De berichten die de WhatsApp-groepen met elkaar hebben gedeeld over de verdachte situatie worden gebruikt voor een vervolgonderzoek over hoe de WhatsApp Buurtpreventie nog beter ingezet kan worden. De gemeente en de politie hopen de beheerders van WhatsApp-groepen en initiatiefnemers zo nog beter te kunnen ondersteunen.

De gemeente Weststellingwerf en de politie zijn nu ongeveer een half jaar bezig met het project WhatsApp Buurtpreventie. Er zijn voorlichtingsavonden georganiseerd in inmiddels de helft van alle dorpen. Zo ondersteunen de partijen de inwoners met het opstarten van een Buurtpreventie WhatsApp. Er zijn momenteel zo’n 51 Buurtpreventie-groepen bekend bij de gemeente, die actief zijn.

Actieve WhatsApp Buurtpreventie groepen kunnen zich melden bij de gemeente via info@weststellingwerf.nl en bij 112 Wolvega e.o.. De actieve groepen krijgen dan flyers en raamstickers toegestuurd. Ook kunnen verschillende WhatsApp-groepen in wijken met elkaar verbonden worden.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-