Gezamenlijk 55 jaar brandweervrijwilliger levert twee koninklijke onderscheidingen op

De Blesse – 24 jaar en 31 jaar, zo lang zaten Gert Toornstra en Jan de Roos als individuen bij de vrijwillige brandweer. Gezamenlijk meer dan een halve eeuw stonden zij elk moment van de dag paraat om hulp te bieden.

In 2017 hebben ze beiden een stapje terug gedaan. Toornstra, 55, uit Wolvega heeft zich niet alleen ingezet voor de veiligheid in Wolvega. In februari 1992 is hij bij de brandweer in Amersfoort als vrijwilliger begonnen, tot hij daar in 2012 stopte. Hij zette vervolgens per januari 2014 zijn brandweercarrière voort in Wolvega, tot februari 2017 heeft hij hier paraat gestaan. Toornstra heeft bij de brandweer onder andere als manschap, chauffeur en oefenleider gefungeerd.

Jan de Roos, 62, uit Wolvega heeft zich ruim 31 jaar ingezet voor de veiligheid in Weststellingwerf. In januari 1986 is hij begonnen bij de Intergemeentelijke Brandweer Oost- en Weststellingwerf, dit ging vervolgens in januari 2014 op in de Veiligheidsregio Fryslân. Hier bleef hij nog tot juli 2017 in dienst als vrijwilliger. Zijn vertrek bij de brandweer is destijds niet onopgemerkt gebleven, met loeiende sirenes werd hem een ontbijt aangeboden namens de rest van het korps.

De Roos was bij de Wolvegaster brandweerploeg onder andere actief als manschap, bevelvoerder, chauffeur, oefenleider en ploegleider.

Lid in de orde van Oranje-Nassau

Aan zowel Jan, als Gert heeft burgemeester André van de Nadort een koninklijke onderscheiding uit mogen reiken. Het tweetal is tijdens een feestelijke korpsavond bij Pieter Poot in De Blesse benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Door ziekte kon Gert er helaas niet bij aanwezig zijn, hij krijgt zijn onderscheiding op een later moment.

Overige felicitaties

Naast de koninklijke onderscheiding werden diverse leden van de brandweer onderscheden met diplomas en oorkondes.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-