‘Hé doe de deur dicht’

Regio – ‘Hé doe de deur dicht’ is dit jaar het thema van de brandpreventieweken. Deze landelijke weken duren de hele maand oktober. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. 

Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Want rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijgt je lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Door het sluiten van de deuren blijft de giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte als er brand is.

Sluit binnendeuren
Uit het onderzoeksrapport van de Brandweeracademie ‘Gebrand op inzicht’ komt naar voren dat het sluiten van de binnendeuren een positief effect heeft op de tijd die je hebt om jezelf tijdens een woningbrand in veiligheid te brengen. Je hebt simpelweg meer kans om veilig te vluchten en gered te worden. Sluit daarom altijd alle binnendeuren voordat je gaat slapen. In ruimten waar gezinsleden zijn die niet zelf kunnen vluchten sluit je deuren ook overdag. Als er brand is, blijft de giftige rook zo nog enige tijd buiten de leefruimte.

Zorg dat je de rookmelder kunt horen
Naast het sluiten van de binnendeuren is het van belang om snel gewaarschuwd te kunnen worden bij rook. Plaats daarom rookmelders dusdanig dat je een rookmelder altijd kunt horen. Als je slaapt ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder wel. Plaats rookmelders dus in ieder geval in de hal en op de overloop, maar vooral ook in de ruimte waar je slaapt en waar brand kan ontstaan. Zorg ervoor dat je de rookmelders goed kunt horen. Ook bij gesloten deuren. Kunt u de rookmelders niet overal horen, kies dan voor rookmelders die onderling gekoppeld zijn. Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen. Het sluiten van de binnendeuren is een belangrijk speerpunt van de Brandpreventieweken. Benieuwd hoe jij de kans op brand kunt verkleinen? Lees meer op de site van Nederlandse Brandwonden Stichting en doe de test opwww.verkleindekansopbrand.nl/test.

Vlucht veilig
Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Je hebt maar een paar minuten om je huis uit te vluchten. Spreek dus van tevoren af wie welk kind en/of huisdier in veiligheid brengt, wat de veiligste route is en vooral waar de huissleutels ALTIJD liggen (bij de voordeur).

Staat de vluchtroute vol rook? Blijf laag bij de grond en volg uw vluchtroute. Lukt dit niet, blijf dan in de ruimte zonder rook. Sluit de binnendeur en maak aan de brandweer kenbaar waar u bent.

STAP 1 Blijf rustig.
STAP 2 Waarschuw uw huisgenoten.
STAP 3 Vlucht via de afgesproken veilige route.
STAP 4 Sluit deuren en ramen achter je.
STAP 5 Verzamel op een vooraf afgesproken plaats buiten.
STAP 6 Bel 112.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-