Regio – Sinds de introductie van de dierenpolitie en meldpunt 144 zijn de meldingen van dierenleed fors toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie

2012, het eerste volledige jaar van de dierenpolitie. Dit jaar waren er ruim 46 duizend meldingen, in 2013 38% meer, al 64 duizend.
De jaren er na blijft het bij de 65 duizend, ook over 2016 lijkt het erop dat dit aantal gehaald gaat worden.

Het openbaar ministerie heeft deze stijging ook gemerkt. Tussen 2012 en 2014 werden er 20% meer zaken over dierenleed behandeld. De meeste werden strafrechtelijk afgedaan, dan wel met een geldboete dan wel met een taakstraf.
Een derde van de zaken werd geseponeerd.

Nathalie Lieder on Twitter

Het dumpen van je kat in een reismand is niet de bedoeling of was dit express per ongeluk niet zo bedoeld?? Het onderzoek loopt! #Ridderkerk

Plan van de PVV

Het plan om een dierenpolitie te starten kwam van de PVV en is ingevoerd toen de partij de coalitie van VVD en CDA gedoogde. Na de val van het kabinet werd de fulltime dierenpolitie van 500 agenten afgeschaft, tot groot ongenoegen van initiatiefnemer Dion Graus. Wel bleven 180 speciaal opgeleide agenten zich fulltime bezig houden met dierenzaken. Meldpunt 144 bleef gewoon bestaan.

Volgens Beke is wel te merken dat er niet meer sprake is van een fulltime dierenpolitie. De aandacht voor dierenwelzijn verschilt nu sterk per regio. “Omdat de politie een onmisbare schakel vormt in het signaleren van dierenleed en het aanpakken daarvan, is het van belang dat de politie de kennis over dierenwelzijn kan onderhouden.”

30 jaar Inspectiedienst

In het rapport van Bureau Beke wordt ook aandacht besteed aan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, die bestaat dit jaar dertig jaar. Volgens een inspecteur is het grootste verschil dat sinds 2008 strafrechtelijke vervolging mogelijk is. Dat maakt het aanpakken van misstanden haalbaar.

“We kunnen nu daadwerkelijk doorpakken als wij misstanden constateren. Als een eigenaar niet zorgt voor verbeteringen, kunnen wij die dwingend opleggen, zelfs op kosten van de eigenaar”, zegt een woordvoerder van de inspectiedienst.

Dierenpolitie OB on Twitter

Hercontrole uitgevoerd bij #paardenhouder, nav eerdere misstanden. Huisvesting nu uitstekend in orde en paarden+hond hadden water. (SJ)