Oefenen op wat hopelijk nooit nodig gaat zijn: schaatser te water (foto’s)

Wolvega – Zaterdagochtend werd er door een aantal brandweerlieden van Wolvega geoefend op iets wat hopelijk niet snel nodig gaat zijn. In het ijskoude water langs Om den Noort zou een ‘schaatser’ te water zijn geraakt.

Om nu echt een schaatser daar in het water te laten zwemmen, dat was wellicht toch te koud. Dus die nobele taak namen de brandweerlieden om en om op zich. Echter, om te water te raken moet er natuurlijk wel een wak zijn. In de veronderstelling dat het ijs niet heel dik zou zijn, liep één van de bluslieden het ijs op. Hier bleek dat er toch wel een erg dikke laag ijs lag.

Met behulp van een hakbijl vanuit het brandweervoertuig is er een wak gemaakt in het ijs.

Tekst gaat door onder de foto’s:


Vervolgens begon de meest lastige taak. Hoe haal je iemand, die niet goed mee kan werken door de kou, zo snel en veilig mogelijk uit het ijs? In een klein uur zijn er diverse tactieken geprobeerd. Uiteindelijk bleek al snel wat wel en bovenal wat niet handig is.

De kou bracht nog een tweede ongemakkelijkheid met zich mee; zowel de droogpakken als het bodyboard hadden last van ijsvorming. Als de zwemmers ook maar heel even stil stonden vroor het pak al snel vast aan het ijs. Ook dat is natuurlijk een leer moment.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-