Update: Paarden omgekomen bij stalbrand in Wolvega

Wolvega – In Wolvega heeft in de nacht van dinsdag op woensdag 2 maart een grote brand gewoed in een paardenstal aan de Oppers. De brandweer heeft ondanks grote inzet niet kunnen voorkomen dat de stal volledig in de as gelegd werd. Een tweede stal die naast de brandende stal stond, heeft de brandweer wel kunnen behouden. Bij de brand zijn drie paarden overleden.

Opschaling

Om tien over half twee in de ochtend  ontving de meldkamer een melding van een uitslaande brand aan de Oppers in Wolvega. Door de snelle ontwikkeling van de brand werd al binnen een minuut opgeschaald naar middelbrand zodat er direct een tweede blusvoertuig werd gealarmeerd.

Om vijf minuten voor twee werd vervolgens opgeschaald naar grote brand omdat onder meer behoeft was aan grote hoeveelheden water. Hiervoor is een zogenaamd groot watertransport (WTS) uit Joure gealarmeerd.

Omstreeks tien over half drie is vervolgens nog verder opgeschaald naar Grip 1. Door Grip 1 (gecoördineerde regionale inzet procedure) af te kondigen werden de verschillende hulpdiensten beter in staat gesteld om de verschillende procedures en werkzaamheden op elkaar af te stemmen en gezamenlijk te coördineren.

Bluswatervoorzieningen

Bij de opschaling naar onder meer grote brand hebben de aard van de stal (en naastgelegen stal) en de snelle ontwikkeling van de brand meegespeeld. Hierdoor was in korte tijd een grote hoeveelheid water nodig om de brand te kunnen bestrijden. Hierop is een groot watertransport uit Joure gealarmeerd. Met dit watertransport werd het mogelijk om grote hoeveelheden water op te een nabijgelegen vijver aan de N351.

Asbest

Tijdens de brand werd duidelijk dat het dak van de stallen bestond uit asbestplaten. Deze platen zijn na verloop van tijd bij de brand betrokken geraakt en beschadigd geraakt bij het instorten van het dak. Hierop is een gespecialiseerd bedrijf gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke verspreiding van asbest in de omgeving van de stallen.

Na grondig onderzoek is uiteindelijk gebleken dat er in de omgeving geen asbestdeeltjes zijn neergekomen. De asbest is alleen op het perceel van de stallen geconstateerd. Dit zal door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd gaan worden.

Paarden

Tijdens de eerste inzet heeft de brandweer getracht de paarden nog uit de stal te halen. Deze poging is echter voor drie dieren te laat gekomen. Deze zijn omgekomen bij de brand. Een ander bijkomend probleem was dat twee van de bevrijde dieren door de omheining is gekomen en uiteindelijk op de openbare weg terecht zijn gekomen. De dieren zijn later in de nacht opgehaald door eigenaren en politie.

Geen gewonden

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Een aantal aanwezige personen is uit voorzorg gecontroleerd door een aanwezige ambulance, maar niemand bleek gewond. Één persoon had lichte ademhalingsproblemen, maar deze waren niet dusdanig dat de persoon naar een ziekenhuis vervoerd hoefde te worden.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-