Veiligheidsregio publiceert noodverordening: afstand houden verplicht

Regio – De veiligheidsregio Fryslân heeft vrijdagochtend de nieuwe noodverordening op haar website bekend gemaakt. Met dank aan deze noodverordening kan er nu daadwerkelijk op de nieuwe maatregelen van het kabinet worden gehandhaafd, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In de nieuwe noodverordening, in haar geheel te lezen via de website van de Veiligheidsregio, staat onder andere een verbod op groepsvorming, zonder het houden van afstand. Conform de maatregelen van het kabinet mag een groep van drie personen of meer alleen in de openbare ruimte aanwezig zijn, als zij tenminste anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Een woordvoerder van het Veiligheidsberaad, vertelde donderdagmiddag tegen NU.nl dat het verbod betekent dat een groep van tien personen gerust in het park zou mogen yogaën, mits iedereen in ieder geval anderhalve meter afstand van elkaar houdt. Het wordt wel afgeraden, mede om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het verbod op groepsvorming geldt niet voor mensen die in hetzelfde huis wonen of kinderen jonger dan 12 jaar oud die samen buiten spelen. Ook voor huwelijken, begrafenissen en samenkomsten in het kader van een godsdienst of levensovertuiging zijn hiervan uitgesloten. Voorwaarde is wel dat er dan maximaal 30 mensen aanwezig zijn en iedereen opnieuw anderhalve meter afstand tot elkaar houdt.

Wie zich niet houdt aan de maatregelen riskeert een boete. De handhaving van de noodverordening is in handen van de gemeente, buitengewoon opsporingsambtenaren, de politie en de Koninklijke Marechaussee. De verwachting is dat men niet direct boetes zal uitschrijven, maar eerst overgaat tot waarschuwen en aanspreken.

Voor campings is donderdagavond al duidelijk geworden dat er in het Noorden andere maatregelen gelden dan in de rest van het land. De drie veiligheidsregio’s, Groningen, Fryslân en Drenthe, hebben gezamenlijk besloten over te gaan tot de sluiting van toilet-, was- en douchevoorzieningen op vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeervelden en jachthavens.

De hele noodverordening lezen? Klik dan HIER om het PDF bestand te bekijken.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-