Weststellingwerf onderzoekt of voormalig gemeentehuis behouden kan blijven

Wolvega – De schade lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, maar toch is er van het iconische pand niet veel meer over na de grote brand dinsdagavond. Van omstanders hoor je niets anders dan ‘zonde’ dat het oude gemeentehuis, welke dateert uit omstreeks 1835, zo’n brand heeft moeten doorstaan.

De brand brak omstreeks 21:55 uur uit. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het pand. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een appartement boven de pizzeria. Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk, al bestaat op straat het vermoeden dat een kaars wel eens de oorzaak kan zijn geweest.

Door medewerkers van de ambulance zijn een viertal mensen nagekeken wegens rook inhalatie. Volgens de brandweer hebben alle bewoners zich gemeld en zij zijn door bekenden en familie opgevangen. Ten tijde van de brand waren er zowel in het naastgelegen restaurant als de diverse café’s nog mensen aanwezig. Mede met de hulp van de brandweer hebben ook zij de panden tijdig kunnen verlaten.

Gemeente doet onderzoek

De gemeente Weststellingwerf laat weten geschokt te zijn door de brand die het beeldbepalende pand zo heeft aangetast. Ook burgemeester Van de Nadort is aangeslagen: ”Ik had me mijn eerste dagen anders voorgesteld. Dit is een trieste gebeurtenis, niet alleen voor de getroffen bewoners en ondernemers, maar voor heel Wolvega. Mensen zijn gehecht aan het prachtige pand, veel mensen zijn er getrouwd. Het is een klap voor Wolvega.”

Zodra het mogelijk is, start de politie met onderzoek. Op dit moment is het betreden van het gebouw niet mogelijk, vanwege instortingsgevaar in combinatie met de harde wind. Het Centrumplein waar het oude gemeentehuis aan ligt, is vanwege de storm grotendeels afgezet. Het losgekomen puin verwaait en kan een gevaar opleveren voor voorbijgangers. 

Het pand heeft tot 1980 dienst gedaan als gemeentehuis en is toen door de gemeente verkocht aan een particuliere eigenaar. Wolvega heeft niet veel historische panden en het oude gemeentehuis is dan ook erg geliefd. De gemeente gaat onderzoeken of en hoe het beeldbepalende pand voor Wolvega behouden kan blijven.

Lindefestival

Het Centrumplein is een van de pleinen waar over anderhalve week het Lindefestival wordt gehouden. Er is al contact geweest tussen de gemeente en de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Wolvega, die het festival organiseert. Onderzocht wordt of het Centrumplein tijdens het Lindefestival gewoon gebruikt kan worden.

Zie ook: Grote uitslaande brand in oude gemeentehuis Wolvega

 

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-