Heeft u ze al binnen? Overheid verstrekt jodiumtabletten

Weststellingwerf – De overheid is enkele weken terug begonnen met de uitrol van zogenaamde jodiumtabletten. De tabletten worden naar iedereen die jonger dan 18 jaar is, of kinderen in deze leeftijd heeft.

Binnen Friesland worden ze op deze wijze naar huishoudens in Heerenveen, West- en Ooststellingwerf en Opsterland gestuurd. Diverse dorpen in deze gemeenten vallen binnen de grens van 100 kilometer vanaf een kerncentrale. Door de lokale overheden is besloten om zich niet alleen tot die dorpen te beperken, maar tot de hele gemeenten.

Sinds 1987 heeft de Nederlandse overheid een landelijke voorraad met jodiumtabletten. Onlangs is besloten een deel van deze voorraad te verspreiden. Daarom ontvangen 1,2 miljoen huishoudens in de nabijheid van een kerncentrale tussen 10 en 25 oktober 2017 een doosje met jodiumtabletten. Dus van centrale opslag naar eigen medicijnkastje. Jodiumtabletten zijn dan direct in huis ten tijde van een kernongeval. Dat scheelt kostbare tijd.

De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, om ook over jodiumtabletten te beschikken. Daarmee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Bent u zwanger? Dan kunt u vanaf 9 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van €2,95.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-