Hulpdiensten houden grote rampenoefening in het Kuinrebos (fotoreportage)

Kuinre – De brandweer hield zaterdagmiddag samen met Staatsbosbeheer en het Rodekruis (afdeling Noordoostpolder) een grote rampenoefening rond natuurcamping De Veenkuil in het Kuinrebos.

Een windhoos zorgde hier op het terreinvoor veel paniek, er brak brand uit, mensen kwamen onder bomen vast te zitten en bij een auto die verlaten in het bos stond lekte gas. Drukte voor vooral de brandweer. De korpsen van Kuinre, Steenwijk en Scherpenzeel reden af en aan. De medewerkers van het Rodekruis namen de gewonde verzorging voor haar rekening, waar medewerkers van Staatsbosbeheer de taak van Liaison op haar namen.

Het doel van de oefening was gericht op het trainen van vaardigheden die nodig zijn bij calamiteiten tijdens grote publieksevenementen. In een veiligheidsplan zijn alle relevante zaken die de veiligheid en het welzijn van de bezoekers aangaan, omschreven. Het doel hiervan is de kans op incidenten tot een minimum te beperken en de veiligheid van de bezoekers te maximaliseren.

De oefening duurde van 13:40 uur tot circa 15:30 uur en was geheel te bezoeken voor het publiek. Op de oefening kwam aardig wat publiek af wat met grote interesse toekeek naar de verrichtingen van de brandweer.


Brand in toiletgebouw

In een toiletgebouw is brand ontstaan. De brandweer van Kuinre kwam met spoed ter plaatse om zo snel mogelijk de brand meester te kunnen zijn. Omdat niet bekend was of er nog mensen in het pand waren zijn de hulpverleners al snel het gebouw in gegaan.


Man vast onder boom

Tegelijkertijd zat er op het kampeerterrein een man vast onder een boom. Hierbij had hij zijn beide benen gebroken en kon hij er niet meer zelfstandig onderweg komen. In afwachting van de brandweer van Scherpenzeel is hij door de medewerkers van het Rodekruis behandeld. Nadat de brandweer de tak in meerdere stukken had gezaagd is de man bevrijd. 


Gaslekkage bij verlaten auto in het bos

In het bos stond een lekke gastank gas uit te stoten. Vanwege de gevaarlijke situatie is het gebied door brandweer Kuinre veiliggesteld waarna zij het incident over hebben gedragen aan Staatsbosbeheer. Die heeft op haar beurt gekeken of er nog meerdere slachtoffers waren, dit was niet het geval. 


Man bekneld in tent

Nog voordat de brandweer van Scherpenzeel een nieuwe oproep kon ontvangen van de meldkamer, werden zij ingelicht door een medewerker van Staatsbosbeheer dat er iemand bekneld zou liggen in zijn tent. Op de tent was een boom terecht gekomen met de benarde situatie tot gevolg. Door de brandweer is zowel de boom verwijderd als het betonrooster, wat deels in het been van de man zat.


Medewerkers zitten klem onder huifkar

Medewerkers van de camping die onderweg waren met een huifkar werden volledig verrast door de windhoos. De wagen viel om en het tweetal kwam er onder vast te zitten. Voor één van twee werd de situatie te heftig, bij aankomst van de hulpdiensten was hij al enige tijd buiten bewustzijn. Het tweede slachtoffer kon nog melden waar hij pijn had. Door de medewerkers van Brandweer Kuinre is het tweetal onder de wagen weggehaald en overgedragen aan medewerkers van het Rodekruis.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-