Landelijk niet-spoednummer brandweer: 0900-0904

Regio – Heb je de brandweer ter plaatse nodig, maar is het geen levensbedreigende of acuut gevaarlijke situatie? Dan bel je vanaf vandaag 0900-0904. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties.

Het begon als een Rotterdams initiatief en groeide uit tot een landelijk niet-spoednummer voor de brandweer. Met dit nieuwe landelijke nummer beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor levensbedreigende situaties.

‘Voor sommigen ligt de drempel om 112 te bellen net iets te hoog. Bij een storm blijkt 112 juist weer snel overbelast, terwijl veel meldingen dan wat minder urgent zijn’, licht projectleider Rob van Hamersveld (Rotterdam-Rijnmond) toe. ‘Aan de andere kant kregen mensen die ons buiten kantooruren belden een bandje te horen. Het ging vaak om meldingen waaraan we toch graag iets hadden gedaan, dus daar moesten we wat mee.’ Al snel was duidelijk dat invoering van een niet-spoednummer ook landelijk wenselijk zou zijn.

Het nummer 0900-0904 is 24 uur per dag bereikbaar. Na het inspreken van de plaatsnaam wordt de beller doorverbonden met de regionale meldkamer van de brandweer. Hiermee komt een einde aan het tijdperk waar elke regio een eigen telefoonnummer had om de brandweer in geen-spoed situaties te bereiken.

Geen spoed

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn. Voor zulke situaties is er voortaan 0900-0904.

De kreet ‘Geen spoed, wel brandweer ter plaatse’ moet alom bekend raken. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben alle veiligheidsregio’s een toolkit met communicatiemiddelen gekregen. Rob van Hamersveld: ‘Het mes snijdt nu aan twee kanten: we zijn als brandweer met dit nummer 24 uur per dag bereikbaar voor niet-spoedzaken én 112 wordt zo ontlast.’

Meer informatie over het landelijke geen-spoednummer vind je op brandweer.nl/geenspoed.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-