Magneetvissers vinden Duits Bergkanon met granaat; EOD laat het ontploffen

De Blesse (Fryslân) – Een gezellige ochtend te vissen met de familie, dat was de bedoeling van de familie Hofstee vanochtend in ieder geval. Dat liep echter wat anders dan gepland, toen Ivan Hofstee tijdens het vissen met zijn magneet in eens op iets bijzonders stuitte. Een Duits bergkanon, zo bleek later na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie.

Met behulp van touwen, een auto en veel mankracht werd op dat moment nog onbekende voorwerp naar de kant getrokken. Daar kwamen de vissers al snel tot de conclusie dat het niet niets was en besloten daarop de politie te bellen. Toegesnelde agenten besloten op hun beurt samen met een Explosieven Verkenner van de politie dat het wellicht toch handig was om de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie in kennis te gaan stellen.

De explosievenruimers uit Den Helder hebben het projectiel lange tijd onderzocht, waarna ze tot de conclusie kwamen dat er naar alle waarschijnlijk nog een granaat in de loop zou zitten. Op basis daarvan is het kanon, met de grootst mogelijke voorzichtigheid, aan de kant gelegd en in een vrachtwagen van de gemeente geladen, om te worden vernietigd.

Omdat er mogelijk nog een tweede ‘bijzonder voorwerp’ in het water lag, is de vinder nogmaals het water in gestapt om dit voorwerp te bevestigen aan een touw. Met behulp van de kraan van de gemeente is dit voorwerp toen voorzichtig naar het oppervlakte gehaald, maar daar bleek geen sprake te zijn van een gevaarlijke situatie.

Het bergkanon is vervolgens naar een, door de gemeente aangewezen, springlocatie gebracht in Nijeholtpade. Hier is er door de explosievenruimers een explosieve lading opgeplakt, om zo de granaat uit het kanon ’te schieten’. Met een kleine ‘plof’ was dit snel achter de rug.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-