Voorkom woninginbraak tijdens de vakantieperiode

Regio – De zomervakantie staat weer voor de deur! Dieven gaan alleen niet met vakantie. Ook in de zomermaanden is er kans op een woninginbraak. Niet alleen in de avond en nacht maar ook overdag is er kans op inbraak. Dit betekent dat bewoners extra alert moeten zijn in de zomervakantie.

Voor zowel de WhatsApp groepen als voor u als woningbezitter heeft de gemeente enkele tips in een lijst gezet om woninginbraken zoveel mogelijk te kunnen voorkomen tijdens de vakantieperiode. 

– Maak afspraken met uw buren of familie om op uw huis te ‘passen’, en geef ze uw vakantiedatum, adres en andere gegevens door.
– Controleer of alle ramen en deuren afgesloten zijn en de sloten niet stuk zijn.
– Sluit binnendeuren en kasten niet af; zo voorkomt u extra schade.
– Bewaar uw sleutels uit het zicht en laat deze niet in het slot zitten.
– Laat een bewoonde indruk achter door verlichting op een tijdschakelaar aan te sluiten.
– Vraag uw buren of familie de brievenbus dagelijks te legen.
– Laat geen bericht achter op uw antwoordapparaat waarop u zegt dat u afwezig bent. Hang ook geen briefje op de deur dat u op vakantie bent.
– Zet ook niet op sociale netwerksites zoals Facebook, Twitter en Instagram wanneer u op vakantie bent. Niet alleen uw vrienden en bekenden lezen daarop mee, ook een inbreker kan op die manier uw vakantieplannen en adres achterhalen.
– Laat waardevolle goederen merken en registreren; maak foto’s of videobeelden van uw interieur en waardevolle voorwerpen.
– Zorg dat waardevolle spullen goed zijn opgeborgen; schaf eventueel een kluisje aan.
– Zorg dat er geen ladders, tuinmeubilair of andere beklimbare materialen bij uw huis staan, zodat inbrekers die kunnen gebruiken; berg het op of zet het vast.
– Beveilig uw woning met goed hang- en sluitwerk volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW); daarmee daalt de kans op inbraak met ruim negentig procent.

En uiteraard mocht u niet op vakantie gaan, let dan een oogje in het zeil voor uw buren. Verdachte situatie? Twijfel niet en bel direct 112! Sneller alarm slaan betekent een grotere kans om de daders te pakken.

Foutje ontdekt? Mail ons! redactie@112wolvega.nl
-advertenties-